Een scheiding is een moeilijk en verdrietig proces. Er verandert veel voor alle betrokkenen, ook voor de kinderen. Het is belangrijk en zelfs wettelijk verplicht om uw (met name oudere) kinderen te raadplegen in de scheiding. U moet samen afspraken maken over het gezinsleven na de scheiding. Uiteraard gebeurt dit op een manier die bij de kinderen past. De zorg voor de kinderen moet na de scheiding goed geregeld zijn. Hier leest u hoe u dat het beste doet.

Emoties rondom het uit elkaar gaan, maken het vaak lastig om juiste beslissingen te nemen. Een vFAS-advocaat-mediator helpt bij het doorlopen van het proces en het maken van de juiste en wettelijk verplichte afspraken. Of het nu gaat om de financiën of hoe u het beste aan de kinderen kunt vertellen dat u gaat scheiden.

Kinderen en de nieuwe situatie: een ouderschapsplan als basis
Ouders moeten stilstaan bij de vraag hoe ze de zorg voor kinderen voor zich zien in hun nieuwe situatie. Er zijn verschillende manieren om samen verder te gaan als gezin na de scheiding. In een ouderschapsplan maakt u afspraken over de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken en –dagen. De ouders spreken af dat de kinderen bij de hoofdverzorgende ouder wonen en regelmatig bij de andere ouder verblijven. Hoe dat in de praktijk gaat, spreken de ouders samen af. Bij co-ouderschap zorgen de ouders na de scheiding samen – meestal vanuit twee huizen – voor de kinderen. De ouders verdelen de zorg- en opvoedtaken voorafgaand aan de scheiding in het ouderschapsplan. Ook als u voor co-ouderschap kiest, schrijft u uw kind in op het adres van één ouder. Dat kan bij co-ouderschap per kind verschillend zijn.

Een moeilijke boodschap voor de kinderen: ‘We gaan uit elkaar’
Aan de kinderen vertellen dat u gaat scheiden, is vaak enorm moeilijk en verdrietig. Het is het beste voor de kinderen om te horen dat er een scheiding komt als u helemaal zeker bent van uw zaak. Breng deze moeilijke boodschap bij voorkeur samen met uw (ex-)partner. Kinderen hebben behoefte aan duidelijkheid en willen graag weten hoe hun leven er uit gaat zien. Vaak zullen zij nog heel erg met zichzelf bezig zijn. Andere kinderen willen graag helpen of willen weten wat er mis is gegaan. Voor een kind is het van groot belang om niet tussen de ouders in te komen staan. Het is belangrijker dat de kinderen weten waar ze aan toe zijn. Kinderen mogen uiteraard suggesties doen over hun leefsituatie na de scheiding. Het is belangrijk dat gesprekken hierover op een zorgvuldige manier met de kinderen worden gevoerd. Op die manier krijgen zij een passende rol in het proces. Zij zijn echter niet verantwoordelijk voor de te nemen beslissingen. Dat blijven de ouders.

Scheiden: stap voort stap
Om goed voorbereid aan de scheiding te beginnen, kunt u het vFAS-stappenplan nalopen. Daarin vragen we u stap voor stap om de juiste gegevens te verzamelen ter voorbereiding: van uw personalia en bezittingen en schulden tot zaken als pensioen en vragen die straks in het ouderschapsplan komen te staan. Daarna kunt u snel en eenvoudig contact opnemen met een vFAS-advocaat bij u in de buurt, die de verzamelde informatie kan gebruiken tijdens de scheiding.

Bron: http://verder-online.nl/