Bij een scheiding moet u niet alleen de meubels en de kampeerspullen verdelen, maar er moeten ook afspraken worden gemaakt over de hond, de kat of over de andere huisdieren. Wie gaat er voor het beest zorgen? En wie gaat de kosten voor het voer en de dierenarts betalen?

In theorie behoort de hond tot de inboedel en moeten hier bij de boedelverdeling dus afspraken over gemaakt worden. Emotioneel gezien is de trouwe viervoeter of die lieve kat natuurlijk veel meer waard dan het tv-meubel, maar juridisch gezien zijn ze gelijk. Partners mogen zelf beslissen wie het huisdier houdt en of er een eventuele omgangsregeling wordt getroffen. Na de scheiding kan echter slechts één persoon de eigenaar zijn. Als partners het niet met elkaar eens zijn, kan de rechter zich erin mengen. De rechter oordeelt meestal dat degene die als eigenaar in het stamboek staat óf de hond heeft betaald, de juridische eigenaar is.

Gemeenschap van goederen: hond is van allebei

Wanneer u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, is de hond van u beiden. Als beide partners het huisdier willen houden, is het aan de rechter om een afweging te maken. Wie kan het beste zorgen voor de hond en wie heeft er in het verleden het beste voor gezorgd? Ook kijkt de rechter naar het belang van het dier. Als één van de partners te weinig thuis is of een te kleine woning heeft, is de keuze vaak snel gemaakt. Stel; u krijgt de hond onder uw hoede, dan moet u de helft van de waarde van de hond aan uw ex-partner betalen.

‘Omgangsregeling’ voor de hond kan in overleg

Er bestaat er geen wettelijke regeling om afspraken over de hond af te dwingen. In gezamenlijke overleg kunnen natuurlijk wel regelingen worden getroffen. Wanneer partners een regeling over de hond afspreken, noem je dat een ‘gebruiksregeling’. Eigenlijk is zo’n regeling niet anders dan een zorg- of omgangsregeling die partners over de kinderen afspreken. In de praktijk spreken partners vaak af dat de hond samen met de kinderen mee gaat in dezelfde zorgverdeling, dus van de ene naar de andere ouder. Maar dit is geen wettelijk recht. Het is ook geen wettelijke plicht om voor een huisdier te blijven zorgen na een scheiding.

Alimentatie voor de hond betalen

De kosten van een huisdier zijn echter wel voor rekening van beide partners. De rechter kan op verzoek van één van de partners rekening houden met de kosten van een huisdier. Deze kosten kunnen worden meegenomen bij het bepalen van de hoogte van de partneralimentatie. Om de kosten van de huisdier te bepalen, wordt gekeken naar de kosten van het huisdier ten tijde van het huwelijk. Rekeningen bij de dierenwinkel en de dierenarts kunnen als bewijsstukken in een dergelijke procedure worden gebruikt.

(bron: verder-online.nl)